GRAFIKENS HUS PODCAST – ett möte mellan konsten och människan

Grafikens Hus producerar en egen podcast sedan 2016. I vår podd får du djupdyka i kända grafiska konstverk och dess berättelser, möta konstnärer från olika generationer och hälsa på olika grafikverkstäder. Lyssna på Grafikens Hus podcast alla avsnitt i din podcastapp, Spotify eller här.

Lyssna på Grafikens Hus podcast alla avsnitt i din podcastapp, Spotify eller här.


Konstnären Carl Fredrik Reuterswärds världskända konstverk Non-Violence är i fokus i detta avsnitt, där vi fördjupar oss i berättelsen kring ett känt grafiskt konstverk. Vad betyder det idag? Den knutna pistolen, som skulptur och grafik, kopplar an till vår tid, att verka för fred är extra angeläget med rådande konflikter i världen. Följ med när vi träffar biträdande rektor Åsa Wännström och eleverna Hajira Mir, Yusir Adnan och Husseyin Cefin på Fittjaskolan där skulpturen står placerad i entrén och hör dem berätta om på vilket sätt konstverkets antivåldsbudskap påverkat dem. Medverkar gör även Thomas Millroth, konstkritiker, författare, vän och del av Carl Fredrik Reuterswärd Art Foundation, Karin Annebäck, museikoordinator för värdskap och förmedling på Skissernas Museum i Lund och Rolf Skjöldebrand, en av grundarna för Non-Violence Project Foundation.

Trevlig lyssning! Lyssna här.

Avsnittet är producerat av Anna Henriksson/Grafikens Hus och Beppo Ljudproduktion.


I detta avsnitt hälsar vi på Kayo Mpoyi i hennes ateljé på Kungl. Konsthögskolan där hon studerar, med oss har vi Fredrik Linqvist som rest hit från Tyskland där han bor och arbetar. Kayo tecknar av och karvar ut bilder ur familjens fotoalbum i träsnitt, gräver i sin historia och vecklar ut minnen och berättelser. Stocken, själva träplattan blir i sig ett material som inkluderas i det pågående minnesarbetet. Fredrik Lindqvist är på besök i Sverige inför öppningen av sin utställning på galleri Astley i Uttersberg. Hans storskaliga träsnitt på tyg har beskrivits som att de andas en intensiv längtan efter äventyr, romantik, lust och liv – en samtida färgstark mix av en mängd berättelser.

Du lyssnar där poddar finns som på Spotify, Podcaster eller här.


I detta avsnitt hälsar vi på Jan Manker i hans ateljé i Stockholm tillsammans med Maria Bajt, som rest hit från Berlin där hon bor och arbetar. I Marias konstnärskap återfinns teckningar, akvareller och monotypier som berättar om flickor och kvinnors erfarenheter – socialt och politiskt kopplat till olika tidsåldrar. Jan Manker jobbar även han med olika lager av berättelser i sitt konstnärskap. Dåtid, nutid och framtid sammanflätas i hans måleri och grafiska verk. Hör dem berätta om sina konstnärskap och hur de går tillväga i skapandeprocessen.

Du lyssnar där poddar finns som på Spotify, Podcaster eller här.


I detta avsnitt av Grafikens Hus Podcast är vi på väg hem till serietecknaren och illustratören Joanna Rubin Drangers lägenhet mitt i Stockholm. Med oss är serietecknaren och illustratören Cecilia Flumé som för tillfället är doktorand på Konstfack. Första gången de träffades var när Joanna som professor på Konstfack handledde Cecilia under examensarbetet med sin bildroman om transnationell adoption, en bok hon fortsatt arbeta med och berättar mer om idag. Joanna har i sin tur hunnit ge ut en omfattande tecknad dokumentärroman där hon likt en detektiv söker svar på vad som hände med de judiska släktingar som försvann under andra världskriget. Tack för att du lyssnar!

Du lyssnar där poddar finns som på Spotify, Podcaster eller här.


I detta avsnitt får ni lyssna till ett samtal mellan konstnärerna Yasmina Karli Malmsten och Gittan Jönsson. Vi besöker Yasmina på Konstnärernas kollektiva grafikverkstad i Malmö. Gittan har tagit tåget hit från Brantevik utanför Simrishamn. Grafikens Hus Podcast fortsätter samtalsserien där två konstnärer möts från olika generationer för att prata om relationen till grafik, beröringspunkter och frågeställningar som ryms inom deras konstnärskap.

Du lyssnar där poddar finns som på Spotify, Podcaster eller här.


Nytt poddavsnitt ute där du får lyssna till konstnärerna Mari Rantanen och Anna Pajak. I vår poddcastserie möts två konstnärer från olika generationer för att prata om beröringspunkter i sitt konstnärskap och sin relation till grafik. I detta avsnitt kan du höra Mari Rantanen och Anna Pajak samtala om allt från grafik kontra måleri till symbolrika bildvärldar.

Du lyssnar där poddar finns som på Spotify, Podcaster eller här.


Vi har tagit tåget till Mölndal för att träffa konstnären Nina Bondeson. Hennes bildvärld innehåller såväl existensiell smärta, som humor och där samsas björnar, ugglor och hundar med filosofiska tänkare och poeter. Olle Halvars verk är fyllda med lekfulla former och gestalter. Inspiration hittar han ofta i naturen, som i förgreningar och kluster av rotsystem eller samhällen uppbyggda av insekter och djur i skogen. Bondeson är även aktuell med en separatutställning på Göteborgs konsthall.

Lyssna på Grafikens Hus podcast alla avsnitt i din podcastapp, Spotify eller här.



I detta avsnitt träffar vi konstnärerna Afrang Nordlöf Malekian och Ulla Wennberg. Det blir ett samtal om allt från att skapa en bildvärld som ifrågasätter rådande normer i samhället till vikten av att ha kul under arbetsprocessen. Vi spelade in avsnittet i november under ett besök till Ullas ateljé på Långholmen i Stockholm. Lyssna till vår poddserie där två konstnärer från olika generationer möts för prata om relationen till grafik, beröringspunkter och frågeställningar som ryms inom deras konstnärskap.

Lyssna på Grafikens Hus podcast alla avsnitt i din podcastapp, Spotify eller här.


 

I avsnitt #15 får ni lyssna till ett samtal mellan konstnärerna Ellisif Hals och Gunnar Nehls. Det spelades in en strålande fin sommardag  i Gunnars ateljé i Hökarängen. Ellisif, som bor och jobbar i Malmö, hade tagit tåget upp till Stockholm. Samtalet kom att kretsa kring hur de kom att jobba med grafik, hur viktig handens kraft är för skapandet och nästa steg i respektive konstnärskap.

Gunnar Nehls är utbildad på Kungliga konsthögskolan, men har även en bakgrund som porträttgravör. Carl von Linné på den tidigare 100lappen ligger han bland annat bakom. I hans konst hittas en fascination för metodutveckling, och till skillnad från att sitta med en lupp och gravera på en plåt så handlar det ofta om hur grafiken kan komma upp i skala.

Ellisif Hals arbetar med detaljrika papperscollage av torrnålstryck som hon skär och limmar ihop lager för lager. Ett verk kan bestå av ett tiotal olika utskurna monotypier. Ofta skildras organiska former eller dramatiska naturlandskap från hennes uppväxtort Molde i Norge. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo.

Ni hittar även Ellisif Hals verk i vår konstshop, missa inte att kika in där!

Lyssna här!

 


 

I detta avsnitt tar vi er med till Idun Baltzersens ateljé i Västberga industriområde i Stockholm. Hör henne berätta hur hon med ganska enkla medel jobbar med grafik, att hon trycker för hand utan några tryckpressar och friheten det innebär att ha allt material nära tillhands. På stora plywoodskivor tecknar och hugger hon fram sina verk. Träsnitt jobbar hon med i huvudsak, men även torrnål. Nyligen visade Baltzersen utställningen ”Andras ögon” på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm.

Lyssna här!

 

I det här avsnittet har vi åkt till Litografiska museet vid Sundby gård i Huddinge. Hör ordföranden i Litografklubbens Arkiv Birgitta Modigh och Göran Wassberg, som varit med sedan starten i Huddinge, berätta om hur de ser på sin roll som arbetslivsmuseum, vikten av den pedagogiska verksamheten för att sprida kunskap om grafik och självfallet deras stora stentryckspress vid namnet ”Johanna”.

Lyssna på avsnittet här!

I år reser vi på Grafikens Hus runt till olika grafikverkstäder för att ta del av hur konstnärer runt om i landet jobbar med grafik i dag. En genomlysning av det grafiska konstfältet som vi gör för att samla på oss kunskap och erfarenheter inför öppningen av vårt nya museum med tillhörande verkstäder i Södertälje. Genom vår podcast vill vi under resans gång dela med av oss dessa spännande samtal och möten till dig som lyssnar.

I detta avsnitt har vi åkt till grafiken på Konstnärernas Kollektivverkstad Stockholm. Hör konstnärerna Ellen Cronholm och Maria Lindström, samt verksamhetsansvarig Johan Wingestad berätta om återuppbyggnaden i deras nya lokaler, att verkstan verkligen är medlemmarnas verkstad och vikten av att utveckla konstnärers möjligheter för konstproduktion.

Lyssna på avsnittet här!

Följ med oss på Grafikens Hus när vi är på besök hos olika intressanta verkstäder där grafiken står i centrum. I detta avsnitt har vi åkt till Grafikverkstan Godsmagasinet. Hör verkstadsansvariga Lina Nordenström och Lars Nyberg berätta bland annat om hur det kommer sig att de öppnade en grafikverkstad i ett gammalt godsmagasin i den lilla byn Uttersberg, vad som gör deras verksamhet unik och hur Grafikens Hus framtida verkstäder skulle se ut om de fick välja.

Du hittar avsnittet här!


GRAFIKENS HUS PODCAST – OM KONSTEN OCH MÄNNISKAN

Genom åren har vi haft enormt många spännande samtal med konstnärer vi har jobbat med, träffat och ställt ut. Vi vill att fler skall få chansen att träffa några av dessa smarta, kreativa och modiga människor.

I vår podcastserie – om konsten och människan pratar vi med konstnärer och kulturpersonligheter om deras uppväxt och liv, om varför konst är viktigt för dem. Hur ser deras skapandeprocess ut, och vad skulle de göra om de fick chans att bygga ett nytt museum? Precis som vi gör just nu i Södertälje.

Lyssna på Grafikens Hus podcast i din podcastapp eller här.


Podcast #10: Paul Maheke

Möt Londonbaserade konstnären Paul Maheke, som var på plats hos oss i oktober 2018, som en del av researchen inför kommande konstprojekt nästa år. Hans praktik har en stark performativ karaktär då han ofta själv sätter sin kropp i rörelse eller arbetar med dansare. Maheke medverkar i Manifesta i Palermo 2018 och har tidigare gjort utställningar på Palais de Tokyo, Tate Modern och Venedigbiennalen. I samtalet pratar Grafikens Hus curator Ulrika Flink med Paul Maheke och frilanscuratorn Rado Istok om grafikens närvaro i Mahekes konstpraktik samt om den svarta kroppens potential som ett arkiv för att bearbeta historia, minne och identitet.

Avsnittet är på engelska / This episode is in English – lyssna här!

Meet London-based artist Paul Maheke, he was visiting us during october 2018, as part of his research for an upcoming artproject next year. His art practice has a strong performative character and he often puts his own body in motion or works with dancers. Maheke participated in Manifesta in Palermo 2018 and has previously exhibited at Palais de Tokyo, Tate Modern and the Venice biennale. In the conversation, Grafikens Hus curator Ulrika Flink talks with Paul Maheke and freelance curator Rado Istok about the presence of printmaking in Maheke’s art practice and on the black body’s potential as an archive to process history, memory and identity.

Tack till Franska Institutet.
Thanks to Institut français de Suède – The French Institute.


Podcast #9: Ciara Phillips

Möt Ciara Phillips, konstnär, som under november 2017 besökte Sverige för att göra research på olika bibliotek runtom i Stockholm och Södertälje, inför en kommande soloutställning hos Grafikens Hus 2018. Genom samtalet diskuterar vi kollektiva processer, bibliotekens tillgänglighet och hur konst ibland bidrar till städers segregering med en konstnär vars eftertänksamhet är utöver det vanliga.

Detta samtal är på engelska – välkommen in och lyssna!


Podcast #8: Sofie Dederen

Sofie Dederen är chef på Frans Masereel Centrum i Belgien, ett centrum som erbjuder grafikverkstäder och residensprogram för konstnärer, kritiker och grafiska designers som vill experimentera med den grafiska konstformen. På Frans Masereel Centrum utvecklar Dederen utställningar, program och projekt, allting präglat av en stark experimentlusta. I början av maj 2017 bjöd Iaspis på rekommendation från Grafikens Hus in Dederen på ett expertbesök till Sverige, som avslutades med en podcastinspelning med Grafikens Hus. Vi djupdyker i grafiken, dess historia och tillgångar, men ibland ifrågasatta konstform och inte minst framtid.

Lyssna här!


Podcast #7: Alice Bah Kuhnke

gh_podcast_cover_alicebah3kuhnke_logo-2

Vi pratar med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om just konst & kulturpolitik – vad annars? Men även om småländska barndomsstigar, identitet och Grafikens Hus framtid i Södertälje. Hur når vi som institution ut? Och inte minst, hur når vi in till människor? Hur blir vi angelägna? Har konsten inga gränser? Sen skrattar vi ofta och hjärtligt i samtalet med denna brinnande minister som ibland undrar hur en skall spara på sin låga. Varmt välkommen in att lyssna.

Lyssna här!


Podcast #6: Saadia Hussain

gh_podcast_cover_saadiahussain_logo

Saadia Hussain är verksam som konstnär, konstnärligt ledare och konstpedagog, utbildad vid National College of Art i Lahore, Pakistan och Konstfack i Stockholm. Vi pratar om hennes uppväxt, tiden på konsthögskolan i Lahore, att ta plats, utanförskap samt den kreativa processen och hur man möjliggör icke-professionellas deltagande i konstnärligt kollektivt skapande, vilket är en stor del av Hussains konstnärsskap. I rollen som konstnärligt ledare lägger Hussain tonvikt på tillgänglighet, demokrati, delaktighet och yttrandefrihet, och med detta i bakhuvudet frågar vi hur hon skulle göra, om hon skulle bygga upp Grafikens Hus i Södertälje.

Våren 2016 gjorde Saadia Hussain ett Artist-in-Residence hos Grafikens Hus genom projektet Ut-Tryck!, då hon skapade ett offentligt konstverk i Södertäljes parkourpark med en grupp unga tjejer. Läs mer om projektet här.

Lyssna här!


Podcast #5: Ng’endo Mukii

GH_Podcast_cover_Ng'endoMukii_logo

Ng’endo Mukii är en prisbelönt kenyansk filmskapare vars arbeten sträcker sig från animationer till dokumentärer. Hon är utbildad vid Royal College of Art i London och Rhode Island School of Design, och är nu verksam i Nairobi. Hennes verk utforskar identitetsfrågor och hur sociala processer påverkar människors förhållanden till varandra. Verken berör ämnen som hudfärg och migration, och skapas med ett perspektiv som det finns stor relevans i att lyfta i Sverige. Under Grafikens Hus samtal med Mukii berättar hon om sin uppväxt och väg till konstnärsyrket, och vi diskuterar vithetsnormen och politisk konst.

Ng’endo Mukii gjorde ett Artist-in-Residence på Grafikens Hus 2015, en vistelse som curerades av Hanne Lindberg och Parasto Backman. Läs mer om vistelsen här.

Lyssna här!


Podcast #4: Larry Leksell

IMG_6112

Larry Leksell är en passionerad konstsamlare med hundratals konstobjekt i sin samling. Som i så många andra fall inleddes hans konstsamlande med att han köpte grafik. Han har startat Leksell Social Ventures som är ett investeringsbolag som fokuserar på inkludering av utlandsfödda, psykisk ohälsa och tekniklösningar för social samhällsnytta. Larry Leksell är huvudägare och styrelseledamot i Elekta och tidigare ordförande i Stadsmissionen under 10 år. Vi pratar om samtidskonst och samlande, uppväxt, samhällsengagemang och vikten av mångfald. Som vanligt resonerar vi om hur vi skall bygga upp vår nya verksamhet i Södertälje och får väldigt bra input.

Lyssna här!


Podcast #3: Marie-Louise Ekman

GH_Podcast_cover_MLE_1605113

Marie-Louise Ekman räds inte att säga nej. Att vara obekväm. Vi möter en klok, ytterst kompetent och förankrad person. I sitt konstnärskap. I de svåra samhällsfrågorna. I sitt ledarskap. Hon är tydlig. Inga frågor eller ord lämnas till slumpen. Och hon gör det hon vill. Lyssna till när en av Sveriges främsta konstnärer ger råd till Grafikens Hus hur vi bäst bygger på nytt i Södertälje. Helt rätt placering tycker Marie-Louise Ekman.

Lyssna här!


Podcast #2: Behrang Miri

GH_Podcast_cover_BehrangM_160401

Behrang Miri är en folkbildare av rang. Med ett brinnande engagemang, starka barndomsminnen som rasifierad, graffitin som konstupplevelse och musiken i hans hjärta tar han oss på en resa i ett samtida Sverige. Ett Sverige som skall vara för alla, men inte är det. Hur skall Grafikens Hus jobba för att just vårt museum skall bli en mötesplats för alla människor oavsett bakgrund? När Behrang beskriver sig själv är det som en person som är spontan, gränsöverskridande och som älskar kunskap och bildning! Det skriver vi under på. Dessutom avslutar han med en fantastisk spontan-rap-session till vår stora glädje!

Lyssna här!


Podcast #1: Jesper Waldersten

podcast_waldersten_gh

Först ut i vår podcast var konstnären Jesper Waldersten. Att prata med Jesper Waldersten är som en snirklig drömresa genom barndom, via politik och om att överlista sin psykoanalytiker. Vi pratar mycket om skapandeprocesser och flöden, måndagsångest och att alltid ha jobbat hårt. Sen skrattar vi mycket, mellan allvaret. Du har säkert mött Jespers bilder i Dagens Nyheter, i en utställning på Färgfabriken eller Grafikens Hus och kanske på kläder som i samarbetet med By the Number.

Lyssna här!