UTLYSNING FÖR CALL FOR PRINT 2024!

Svenska/English

Vill du få chansen att trycka grafik och är verksam i Sverige eller Sápmi? Grafikens Hus söker en yrkesverksam konstnär, illustratör eller designer från BIPOC-communityn* för att skapa konst i form av grafik i upplaga. För fjärde året i rad utlyser vi projektet Call for Print.

I Call for Print får en konstnär, illustratör eller designer uppdraget att göra en grafikupplaga under ledning av Grafikens Hus tillsammans med en tryckare.

Så söker du
I Call for Print får en konstnär, illustratör eller designer uppdraget att göra en grafikupplaga tillsammans med en tryckare. Du behöver inte ha förkunskaper eller erfarenhet av grafik. Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning i bild och text om din kreativa praktik och vad du har för idé som du vill genomföra (max 1⁄2 A4, 2000 tecken exkl. blanksteg). Bifoga 5 bilder av tidigare alster, verk eller annat som du har skapat (PDF/Jpeg, dokumentet ska inte väga mer än 10 MB totalt).

Ansökningskriterier
Vi söker:
– en yrkesverksam konstnär, illustratör eller designer från BIPOC-communityn*.
– verksam i Sverige eller Sápmi.

Arvode och tidsplan
Produktionen påbörjas december 2024 och samtliga materialkostnader täcks av projektet. Arvode för att delta i projektet faktureras med 7500 kr exkl. moms som betalas till den av juryn utvalda person som får uppdraget när upplagan är tryckt, signerad och godkänd av Grafikens Hus. Konstupplagan kommer att bli en del av Grafikens Hus kommande samling och säljas i Grafikens Hus konstshop, där ersättning till konstnären för sålda verk betalas ut en gång per år.

Projektet täcker inte resor eller boende detta år, vilket vi förstår innebär ett strukturellt hinder kring vem som har möjlighet att söka. I framtiden vill vi kunna täcka även dessa kostnader.

Skicka din ansökan via e-post till: callforprint@grafikenshus.se, senast 18 november.

 

Så bedömer vi ansökan
Urvalsprocessen baseras på det inskickade materialet i ansökan. Ansökningarna kommer att bedömas av den tillsatta juryn för utlysningen. I bedömningen använder sig juryn av följande riktlinjer, inte som ett krav utan som ett verktyg och stöd för diskussion:

  1. Gestaltning och genomförbarhet. Sökande visar på god gestaltningsförmåga i arbetsproverna och i relation till konstnärlig idé.
  2. Grafik som medium. Sökande visar genom sin konstnärliga idé på intressanta grepp, och/eller utmanar grafiken som konstform med nya perspektiv.
  3. Konstnärligt prövande. Sökande uttrycker intresse för att utmana sin egen konstnärliga praktik utifrån att pröva nya metoder eller processer. Detta kan vara i form av ett gränsöverskridande praktik där sökande i sin idé visar på ett närmande till andra konstområden och som bidrar till utveckling av den egna konstnärliga praktiken, eller som nyfikenhet av att förstå vad grafik kan vara.

Varför genomför Grafikens Hus Call for Print?
Grafikens Hus vill verka för att förändra den homogena konstscen som vi verkar på och är en del av, samt att bredda vem eller vilka som får möjlighet att arbeta inom fältet. Vi hoppas att Call for Print river murar skapade av institutioner, som ofta håller sig inom samma grupperingar vilket reproducerar samma kunskap.

Vi på Grafikens Hus har som mål att konstant ifrågasätta vår egen position inom kunskapsproduktion och representation. Genom att synliggöra en bredd av perspektiv och uttryck öppnar vi upp för olika sätt att förstå och tänka om världen, samhället och att vara människa. Grafikens Hus ska vara ett konstmuseum där fler vill och får ta plats.

Call for Print är en utlysning som sker årligen.

 

Jury 2024
Parasto Backman är grafisk formgivare, utbildad på Beckmans Designhögskola och driver egen design-studio sedan 10 år. Hennes engagemang ligger särskilt vid att lyfta formgivning som en komplex och mångsidig praktik med stora möjligheter. Hon återkommer ofta till att gräva i det som varit för att sedan ta det vidare in i en samtida och framtida kontext. Då hon är verksam i Stockholm med rötter i Iran influeras hennes uttryck av en bred referensbank och en mångfacetterad palett, ofta med inslag av ornamentala formelement. Utöver sin konstnärliga praktik undervisar Parasto som lektor vid masterprogrammet i visuell kommunikation på Konstfack University of Arts Crafts and Design. Parasto har belönats med det prestigefyllda Berlingpriset samt Svensk bokkonst, Design S, Kolla!, AWDA Award med flera. 2023 valdes hon in i Type Directors Club.

Kayo Mpoyi förenar bild och text i sin konstnärliga praktik. Kayo har skrivit två romaner som utforskar ett återupptäckande av förvrängd historia och läkning av trauma genom fiktion. Hon tolkar kreativt olika fragment från arkiv, en praktik hon kallar för inre arkeologi. Genom att väva fiktiva berättelser kring objekt i nationella och personliga arkiv strävar Kayo efter att återupptäcka det förflutna. Tecknandet är ett sätt att låta kroppen avkoda. Grafiken är ett sätt att multiplicera och upprepa teckningen. Text och måleri är ett sätt att visualisera fynden innan sökande börjar om på nytt i teckningen.

 

I år har Grafikens Hus bjudit in Maya Nagano Holm som gästcurator för Call for Print!

Maya Nagano Holm är konstvetare och curator baseras i Stockholm. Hen arbetar som koordinator och med produktion av utställningar och program på Färgfabriken, en konsthall för samtida konst och arkitektur. Tidigare har hen haft uppdrag på bland annat Skånes konstförening, Grafikens Hus, Konsthall C, Mint, samt som gästkritiker på Gerlesborgsskolan. Nagano Holm intresserar sig för processer av exotifiering och främlingsskapande i västerländska bildkulturer, samt av världsskapande och det kollektiva i relation till diaspora och det queera. Hens textarbeten har publicerats i bland annat Konstnären, Kultwatch och Lulu-journalen. Hen har även erfarenhet av föreningsliv, däribland från Konst Detox och Podium Kultur, och är engagerad för en bred inkludering och rörelse inom konstfältet.

Har du frågor? Mejla callforprint@grafikenshus.se

*BIPOC: Black, Indigenous, and People of Color