Med start under Stockholm Art Week och en månad framåt öppnade Grafikens Hus och ed. art tillsammans ett pop-up galleri på Grev Turegatan 1. Här visas verk som tillhör det främsta inom nordisk, samtida grafik; av både etablerade namn som Helene Billgren, Marie-Louise Ekman och Fredrik Söderberg och av en ny generation konstnärer som Disa Rytt, Jakob Ojanen och Astrid Myntekær.
– Grafik erbjuder möjligheten att göra konst tillgänglig för många eftersom verken görs i flera exemplar. Att kunna öppna upp ett galleri precis intill Stureplan, med verk av riktigt etablerade konstnärer som faktiskt många människor kan ha råd att köpa, känns väldigt roligt! säger Elisabeth Blennow Calälv, på ed. art.
– Grafiken är också en konstform med fantastiska egna uttrycksmöjligheter. Det, och variationen som finns på området idag, vill vi visa upp. När jag pratar med flera av dagens stora konstsamlare, är det oftast just grafik som varit början till deras samlande, tillägger Nina Beckmann på Grafikens Hus.
Tisdag-fredag 12-18
Lördag 12-16
Under månaden i popup-galleriet på Grev Turegatan 1 vill vi på ed. art och Grafikens Hus passa på att fylla vår tillfälliga lokal med så mycket spännande som möjligt. Välkommen på lunchsamtal, snabbkurs i grafik och finissage! Deltagande är självklart kostnadsfritt.
Välkomna på snabbkurs i grafik! Vad är egentligen grafik? Är det samma sak som en litografi? Vad står alla siffror och bokstäver längst ner på konstverken för – EA, PP och allt det där? Och varför är signaturen på ett grafiskt blad så viktig? Med exempel ur utställningen får du koll på de grundläggande termerna inom grafiken.
Joanna Hellgren, serietecknare och illustratör samtalar med Nina Beckmann, vd för Grafikens Hus. Joanna medverkade i Grafikens Hus turnerande utställning ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” (2013-14) och är aktuell som illustratör till nyutgåvan av Katitziböckerna. I sin utställning på ArkDes 2012 skapade hon även en rumslig installation, ”Au pair”, där hon iscensatte karaktärer, sammanhang och miljöer utifrån sina serier. I detta samtal kommer fokus vara just rummet och linjen. Vad händer när illustration och grafik går över i rumsliga gestaltningar? Vad är det i grafiken som fångade Joanna, så pass mycket att hon gick och köpte en tryckpress? Kom och lyssna den tredje maj så får du veta.
Karolina Modig är författaren bakom boken ”Häng konsten lågt”, en personlig resa in i konstsamlandet. Här ställer hon frågor om hur man närmar sig konstvärlden, varför man egentligen gillar det man gillar och hur man faktiskt väljer när man ska köpa ett konstverk. Och så varför konstkritikerna aldrig gillar samma sak som den ovane konstbetraktaren. Elisabeth Blennow Calälv är grundare av ed. art, startat med målsättningen att nå ut med konst till fler och att sänka trösklarna till konstvärlden.
Möt Ann Edholm, ett av de stora namnen inom svensk samtidskonst, i samtal med Disa Rytt, en konstnär i början av sin karriär. Som lyssnare bjuds vi in att ta del av grundläggande frågor som berör konstnärernas vardag. Hur tar sig två konstnärer ur olika generationer an den abstrakta konsten? Vad vill man uttrycka som konstnär när man väljer att jobba helt non-figurativt? Hur går tankarna när man står i begrepp att påbörja ett nytt verk?
Vi firar av popup-galleriet med AW och dj. Dessutom passar vi på att lansera Cecilia Ömalms cyanotypi Sea of Tranquility. Verket kan man tjuvkika på redan under veckan, men fredagen den 13:e låter som en passande dag att ha den officiella lanseringen!
Den som inte hinner förbi Grev Turegatan 1 under perioden 20 april-14 maj ska såklart inte missa allt fint som hänger. Såhär blev det!
Till vänster: Helene Billgren Flickor i Bordeaux, fp-gravyr. Samt: Jakob Ojanen Untitled IX, VII och VIII.
Till vänster: Fredrik Söderberg Turning Back to Nature, litografi. Eva Beierheimer NYC Gold, serigrafier.
Till vänster: Anette Flensburg Untitled I och II, fotogravyrer. Marie-Louise Ekman Skuggdam med barn, litografi. Samt Helene Billgren Slutet gott allting gott och Flickor i Bordeaux, serigrafi och fp-gravyr.
Till vänster: Max Book Born greedy och Ostuga, litografi. Som följs utav: Joanna Hellgren Doppad, Övernattning och Gömställe, torrnål. Astrid Mynteker Palmstroke, fotogravyr. Samt: Liv Strömquist Isprinsessa, serigrafi.
Längst till vänster: Disa Rytt Utan titel 1, 2 och 3. Från uppe på trappen: Jacob Dahlgren Constructing a New World, screentryck. Max Book Born greedy och Ostuga, litografi. Samt: Joanna Hellgren Doppad, Övernattning och Gömställe, torrnål.
Till vänster: Jesper Nyrén Utan titel 2 och 3, etsning. Samt: Jacob Dahlgren Constructing a New World, serigrafi.
Från Vänster: Sara Granér Grisstaden och All I want, serigrafier. Emil Holmer Morphogenesis, träsnitt. Samt: Julia Thorell Evas träd, serigrafi.
Till vänster: Eva Beierheimer NYC Gold, serigrafier. Rakt fram: Disa Rytt Untitled I, II och III, serigrafier. Till höger: Anette Flensburg Untitled I och II, fotogravyr. Samt Marie-Louise Ekman Skuggdam med barn, litografi.
Till vänster: Helene Billgren Slutet gott allting gott och Flickor i Bordeaux, serigrafi och fp-gravyr. Därefter: Jakob Ojanen Untitled IX, VII och VIII, monotypier. Samt Marie-Louise Ekman Liggande figurer och skuggor, litografi. Till höger: Helene Billgren burnt ice, orange, just before mint och looking at winter, fp-gravyrer. Längst ut i höger kanten: Fredrik Söderberg Turning Back to Nature, litografi