Jacqueline Hoáng Nguyễn: The Making of an Archive

Svenska / English

Nu är det dags att summera det första svenska kapitlet som ägt rum i Södertälje sedan 2017. Lokala bilder har scannats och berättelser har samlats in som representerar vardagslivet och inte minst samhällsengagemanget hos Södertäljebor med migrationsbakgrund. Jacqueline Hoàng Nguyễn har gjort en konstnärlig bearbetning av det insamlade fotoarkivet.

The Making of an Archive är ett initiativ som genom att lyfta marginaliserade röster och historier undersöker ramarna för hur samhället skriver, arkiverar och minns vår gemensamma historia. Vilka historier väljer vi att arkivera, och därmed bli historia? Projektet söker upp och samlar dokumentation om svenska immigranters vardagsliv, och undersöker på så vis officiella och inofficiella register och representationer av multikulturalism i Sverige.

Hoáng Nguyễns arbete undersöker ofta de ”officiella” arkivens partiskhet och begränsningar, vilket lett henne till att göra sin egna research genom att samla bilder och historier från invandrade svenskar. Projektet har tidigare genomförts i Kanada och Grafikens Hus är nu oerhört stolta över att få presentera projektet i Södertälje.

Curator: Ulrika Flink

Här kan du ta del av några donationer till arkivet

Om en bild donerad av Samuel Baresso 
Som 14-åring lämnade Samuel Baresso sitt föräldrahem i Midyat i Sydöstra Turkiet och åkte till Libanon för att jobba som frisörslärling. I Beirut fick han bo hos sina morbröder som arbetade som stenhuggare. Samuel Baresso var en av de 200 statslösa assyrier som valdes ut i en flyktingkvot av FN och Världskyrkorådet som Sverige tog emot i april 1967. Som 17-åring blir Samuel Baresso den första i sin familj att komma till Sverige. 1969 tas denna bild av en grupp vänner nere vid Maren i centrala Södertälje, alla tillhör de den första gruppen assyrier som flyttar till Sverige. Gruppen placerades på olika orter men så småningom hamnade flera av dem i Södertälje. Samuel Baresso står först till vänster med sin rock i handen.

Om en bild donerad av Sonya Aho
Sommarläger för assyriska barn och ungdomar började anordnas från mitten på 1970-talet. Lägerverksamheten var viktiga för sammansvetsningen. Under flera somrar och två veckor åt gången spenderade 50 – 60 barn sommarlovet på Gotland. Under lägret fick barn och ungdomar en möjlighet att lära sig mer om sin egen historia, sjunga sånger och dansa folkdanser som varit förbjudna i de forna hemländerna. Barn och ungdomar från hela landet fick också en möjlighet att träffa varandra vilket var stärkande och identitetsskapande. Bilden är från ett sommarläger för barn som Assyriska föreningen anordnade i Hällefors 1989.

 

Om en bild donerad av Maria Nagy
Ungerska föreningen fungerade som ett extra hem för Maria Nagy som saknade släkt i Sverige när hon kom hit 1971. Bilden är tagen 1977 i juli. Under årets varma månader samlades vuxna och barn på Tunanäs, ett fritidsområde som tillhörde Scania. Här kunde vuxna umgås och barnen leka med varandra. På den tiden hade Nagy vänner och arbetskamrater från hela världen. Inom föreningen hjälpte man varandra med barnpassning då många jobbade två skift och tre skift på Scania.

 

Om en bild donerad av Sonya Aho
Sonya Aho arbetade som ledare på sommarläger för assyriska barn och ungdomar. Hon beskriver sig själv som att hon vuxit upp i Assyriska föreningen i Södertälje och varit en aktiv medlem hela sitt liv. Genom åren har hennes intresse för fotografi gjort henne till föreningens inofficiella fotograf. Här en sällsynt bild på henne själv under ett sommarläger för assyriska ungdomar som Assyriska Ungdomsförbundet ordnade i Linköping 1989.

 

Om en bild donerad av Raya Jsotalo
Hösten 1969 tas den här bilden. Raya Jsotalo och hennes man är på ett danspalats där man kunde dansa både tango och vals. Bilden är tagen av en yrkesfotograf som paret köpte bilden ifrån, vid den här tiden ägde de inte en egen kamera. Det fanns så väldigt mycket annat som skulle köpas och ordnas att köpa en egen kamera var inte prioriterat.

 

Om en bild donerad av Fayez Hachichou
1989 flyttar Fayez Hachichou till Sverige med sin far, efter studier till jordbruksingenjör i Ungern. Den här bilden tas nära havet 1992 av Fayez syster Marias man Edward. Familjen gillade att åka på utflykt för att grilla tillsammans. Bilden tas två år efter att Fayez far och mor återförenades i Sverige.

 

Om en bild donerad av Raya Jsotalo
1969 är Raya Jsotalo 18 år och det är samma år som hon gifter sig och börjar ett nytt liv i Sverige. Att anpassa sig till ett liv i Sverige kändes lätt. Sedan andra världskriget och fram till 2017 har finländare varit den största utlandsfödda gruppen i Sverige. Arbetskraftinvandring, inte minst den finska, gjorde att det svenska välfärdssamhället kunde byggas upp på 1950- och 1960-talen.

Om en bild donerad av Gabor Budai
Gabor Budai och hans familj besökte Sverige och under denna resa mötte han en annan ungrare som berättade att det var lätt att få jobb här. Inom några månader, 1975 efter att de fått asyl, fick Gabor en bostad och ett jobb. Det gick mycket snabbare än han någonsin kunnat drömma om. I den här bilden, tagen i hans hemstad, sitter hans son i ett körsbärsträd. Det är sommaren 1981 eller 1982, första gången som de reste till Ungern efter att ha flyttat till Sverige.

 

Om en bild donerad av Sonya Aho 
Assyriska föreningens medlemmar har under årens lopp anordnat en rad demonstrationer som ett sätt att göra sin röst hörd. Ofta var det en direkt reaktion på vad som hände assyrierna i ursprungsländerna som förtryck, övergrepp och mord. Det kunde också handla om avvisningar av flyktingar i Sverige och internationella politiska händelser som påverkar assyriernas levnadsvillkor i hemländerna. I fotografiet ser vi allt från små barn i barnvagn till äldre personer brukade delta i dessa fredliga manifestationer. Här, Kinora Awrohumsom, 7 år, som håller i en skylt där det står ”Stoppa politiska flyktingars utvisning ur Sverige”.

 

Om en bild donerad av Sonya Aho
Assyrierna har under århundranden varit en utsatt etnisk och religiös minoritet i sina hemländer. Bilden är tagen 1993 då Irakkriget pågick som värst. Assyriska riksförbundet ordnade en stor demonstration som samlade flera tusen assyrier från hela landet i Stockholm. Trots att det var en stor demonstration som pågick mitt i huvudstaden hamnade den i medieskuggan. Assyriska föreningen i Södertälje deltog också i demonstrationen som samlade upp mot 2000 personer. Föreningsmedlemmarna träffades dagarna innan för att göra banderoller och plakat.

Om en bild donerad av Sonya Aho
Bilden är från ett ungdomsläger som Assyriska Ungdomsförbundet anordnade i Linköping 1989. Drygt 100 ungdomar deltog i lägret under två sommarveckor. Många av de ungdomar och barn som deltog i lägerverksamheten fortsatte sedan att delta i den assyriska föreningsverksamheten som fanns runt om i landet. Det var lätt att mötas och nätverka då man hade en gemensam grund att stå på och förförståelse för varandras bakgrund. Många av de som tidigt engagerat sig i föreningslivet har kommit att även bli aktiva i samhällsmedborgare och i högre utsträckning utbildat sig eller driver framgångsrika företag.

Utställningen The Making of an Archive visas 13 november till 10 december i entrén på Södertälje Science Park, Kvarnbergagatan 12 i Södertälje. Tack till Södertälje Science Park, KTH Södertälje och Acturum. 

Läs mer på projektets officiella hemsida.


 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara