Ett projekt av Grafikens Hus

Föreläsningar

Under turnén av utställningen Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild arrangeras föreläsningar med seriekonstnärer, förläggare, historiker och andra. Vilka som föreläser kommer skilja sig från ort till ort. Håll utkik här på webbsidan där vi regelbundet uppdaterar och berättar om de olika föreläsningar som planeras. Vi kommer också, när vi har möjlighet, att berätta om genomförda workshops.

Malmö konstmuseum, Malmö 24 okt 2015 – 10 jan 2016

I Malmö ligger fokus på workshops och det arrangeras under perioden en mängd tillfällen där du kan testa att teckna, trycka grafik och träffa flera av Sveriges främsta seriekonstnärer. Flera workshops arrangeras tillsammans med Tusen Serier.

9 januari kl 13 konstnärssamtal med serietecknarna Sara Granér och Liv Strömquist. Sara Granér och Liv Strömquist medverkar i den pågående utställningen. Liv Stömquist är aktuell med föreställningen Liv Strömquist tänker på dig som spelas på Dramaten och Sara Granér har precis gett ut seriealbumet Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera.

Länken till det inspelade samtalet med Liv och Sara ligger på Grafikens Hus hemsida.

 

Arbetets museum, Norrköping 12 sep – 10 nov 2015

På Arbetets museum låg fokus på workshops och dessa arrangerades alla i samarbete med ABF för att skapa kontinuitet. Samma grupp personer deltog i flera workshops.

 

Dalarnas museum, Falun 5 sep – 14 okt 2015

5 september vernissage med bland annat konstnärssamtal och högläsning av konstnären Hanna Gustavsson som även medverkar i utställningen.

23 september Föreläsning på Dalarnas museum Kl 18–18.50 Bitte Andersson om HBTQ-serier. Arrangemang i samarbete med Falu Pride. Info: www.dalarnasmuseum.se

 

Kiruna konsthall 27 jun – 28 aug 2015

24-28 aug Pennan på pappret – En vecka full med workshops och föreläsningar om att förändra med bild.

24 augusti kl 9.00 – 12.00 Föreläsning och workshop med Hanna Gustavsson (skolbokning). Om att arbeta med sina egna erfarenheter från tonåren och hur man förhåller sig till schabloner och stereotyper i ungdomsskildringar. Hanna är författare tukt Nattbarn och Iggy och är med på utställningen.

24 augusti kl 18.00 Öppen föreläsning av Lars Holmberg om dokumentationen av stadshuset i Kiruna genom en bok riktaf mot bar och unga)

26 augusti 13.00 – 14.30 Föreläsning med Ola Skogäng (skolbokning). Om kunnande, kontakter och envishet – en inspirationsberättelse om hur Ola arbetat steg för steg med en bok.

26 augusti kl 18.00 Öppen föreläsning med Bitte Andersson. Bitte pratar om normer i tecknade bilder och visar exempel på tecknare som brutit mot dem. Hon undrar om en tecknad figur måste ha rosett och långa ögonfransar för att vara tjej? Måste en seriefigur vara tjej eller kille? Och hur man man som tecknare tilltala en så bred grupp som möjligt?

 

Södertälje konsthall 14 feb – 11 april 2015

14 februari kl 13.00 Invigning av utställningen med Nina Beckmann och Sara Teleman från Grafikens Hus. Liveteckning med Emelie Östergren.

19 februari kl 17.30 Föreläsning med serietecknaren och konstnären Sara Olausson om sina två senaste bokprojekt, Felicia och antologin Kvinnor ritar bara serier om mens. Serien Felicia är skriven av Felicia Iosif och tecknad av Sara Olausson. Felicia Iosif är en av de många fattiga och marginaliserade rumäner vi ser på gatorna i Sverige. Sara Olausson var också redaktör för Kvinnor ritar bara serier om mens, en serieantologi som började i en lång tråd på Facebook direkt efter Liv Strömquists berömda sommarprat om mens förra året. I boken medverkar över 30 kvinnliga serieskapare.

12 mars kl 17.30 Föreläsning med Joanna Rubin Dranger, serietecknare och professor i illustration på Konstfackskolan om visuell makt. En föreläsning om hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och rasstereotypa bilder hänger ihop.

18 mars kl 17.30 Föreläsning med Mats Jonsson. Mats är uppvuxen i Bollstabruk nära Kramfors och är verksam som serieskapare, barnboksförfattare och- illustratör samt som redaktör och förläggare på tidningen och förlaget Galago. Han har främst arbetat med självbiografiska serier men debuterade som barnboksförfattare 2013 med boken Monstren i skogen. Hans album Hey Princess från 2002 håller just nu på att bli långfilm i regi av Maria Blom.

Offentliga visningar varje tisdag och torsdag kl 16.30.

 

Örebro konsthall 17 jan – 17 feb 2015

20 januari skedde ett fördjupat konstsamtal utifrån utställningen ”Vi har en viktig grej på gång” med samtalsledaren Michaela Andersson Ouissi, lärare i bild och historia. Ett samarbete med Örebro konsthall, Sensus och Sveriges konstföreningar.

27 januari föreläste Joanna Rubin Dranger, serietecknare och professor i illustration på Konstfackskolan om visuell makt. En föreläsning om hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och rasstereotypa bilder hänger ihop. Vår kultur är visuell. Vi inte bara konsumerar mer bilder än någonsin tidigare, vi sprider också våra bilder till en vidare krets. Sedan 2012 har vi kunnat följa en rad polemiska debatter om stereotypa bilder och föreställningar i kulturen. Föreläsningen gav en fördjupad kännedom om rasstereotypa bilders historia, funktion och samtida repetitioner.

3 februari kl. 18.00 – 19:00 Föreläsning av Nina Hemmingson. Nina visar bilder från sitt arbete som konstnär och serietecknare och pratar om vad tecknandet har betytt för henne personligen, och om teckningens betydelse i samhället
i stort.

10 februari kl. 18.30 Angelägna samtal – Vad ska vi med kultur till? Ett samtal mellan Bengt Göransson, folkbildaren och samhällsdebattör, Sara Richert, kommunalråd (MP) i Örebro och Anna-Karin Wulgué, chef för Örebro Konsthall, om kulturens värde, kraft och funktion. Samtalsledare: Elin Kullingsjö, Studieförbundet Bilda. Ett samarbete mellan Örebro konsthall, Studieförbundet Bilda, Örebro och Sankt Lukas.

 

Eskilstuna konstmuseum 15 nov – 11 jan 2015

Först ut på denna turné var Eskilstuna konstmuseum. Två föreläsningar arrangerades i Eskilstuna (och fyra workshops):

15 november föreläste Monica Hellström om hur det gick till när alternativserier gjorde sitt intåg i Sverige. Monica Hellström är serieskapare och illustratör, utbildad på Beckmans, och doktor i klassiska studier vid Columbia University i New York.

9 januari berättade serietecknaren och konstnären Sara Olausson om sina två senaste bokprojekt, Felicia och antologin Kvinnor ritar bara serier om mens. Serien Felicia är skriven av Felicia Iosif och tecknad av Sara Olausson. Felicia Iosif är en av de många fattiga och marginaliserade rumäner vi ser på gatorna i Sverige.

Sara Olausson var också redaktör för Kvinnor ritar bara serier om mens, en serieantologi som började i en lång tråd på Facebook direkt efter Liv Strömquists berömda sommarprat om mens förra året. I boken medverkar över 30 kvinnliga serieskapare.