Julia Thorell
Julia Thorell
Född 1984, i Stockholm
Bor i Stockholm
Julia Thorell är illustratör och tecknare och debuterade med serieromanen Juni 2012. Både Juni och den efterföljande boken Fri Kärlek är bra exempel på svenska utvecklingsromaner (ytterligare två är Hanna Gustavssons Nattbarn och Joanna Hellgrens Frances I-III).
Julia Thorells debutalbum Juni handlar om en flicka som växer upp i ett hippiekollektiv på landet varvat med berättelser om samma flickas liv som ung vuxen. I uppföljaren, den delvis självbiografiska Fri Kärlek, fortsätter Thorell att undersöka hur uppväxten påverkar hur man ser på förhållanden senare i livet. Ideal vs verklighet. Bilderna som hon har tagit fram till Grafikens Hus andas frihetslängtan, det lilla barnets så väl som den vuxna människans.
Vi ställde några frågor till Julia:
Varifrån kom du när du började teckna serier?
Jag har tecknat serier sedan jag var liten och lärde mig rita och skriva. Jag läste mycket serier och skickade in egna till tidningar. När jag var tio kom en serie med i DN, sen så började jag vara med i Kulturhusets fanzinegrupp i tonåren i Stockholm. Jag gick på konstskola och Konstfack och skickade in serier till Galago. Och på den vägen är det!
Berätta kort om din bakgrund?
Jag är uppvuxen i Stockholm i en ganska vänsterinriktad och hippieaktig familj med mamma, pappa och storebror. Vi reste ganska mycket, runt i Sverige, till Italien och ett kollektiv i Ångermanland. Jag gick på skolor i Stockholm, senare Gerlesborgsskolan och Konstfack.
Vilken ingång hade du till serietecknandet? Varför serier?
Jag tycker om bildberättandet, att berätta både i text och bild. När jag var liten fanns det mycket serier hemma så jag läste och läste dygnet runt och var helt besatt av dom. Det är kanske därför jag började rita själv senare. Jag tycker om att berätta historier.
Vad driver dig? Motiverar dig? Varför?
Jag tycker om att berätta historier, jag vill göra en ny sorts serier, jag vill göra serieberättelser där kvinnor har huvudrollen och kvinnor spelar alla roller. Det motiverar mig. För tjugo år sedan var de kvinnliga karaktärerna i kommersiella serier begränsade till Cancandansöserna i Lucky Luke.
Vad tänker du på när du hör uttrycket ”politisk bild”? Varför?
Lars Hillersberg. För att han är i ropet just nu.
Vilken är din favoritutvecklingsroman (eller film, även i serieform etc)? Varför?
Oj, det finns många. Det här kanske inte är utvecklingsromaner men To kill a mockingbird av Harper Lee, La storia av Elsa Morante, Imre Kertez Är detta en människa, Kriget vid världens ände av Mario Vargas Llosa, allt av Alice Munro och Djuna Barnes. I serieform Ulli Lust Idag är sista dagen på resten av ditt liv och Marjane Satrapis Persepolis.
Färg eller svartvitt?
Båda!
Favorit verktyg när du tecknar?
Pentel Stylo sketch pen, penslar och flytande tusch.
Barndom
Bort
Evas träd
Köket