Liv Strömquist
Liv Strömquist
Född 1978, på Österlen
Bor i Malmö
Liv Strömquist började teckna serier i början av 2000-talet och blev tillsammans med Nina Hemmingsson de första fyrverkerierna på en seriehimmel som snart skulle vara täckt av feministiska, upplysande och politiska serier. Varken Hemmingsson eller Strömquist hade läst särskilt mycket serier när de själva började rita och kanske var det just det som behövdes för att förnya ett då ganska stelnat utbud.
Strömquist är dessutom en bra representant för en ny generation serietecknare som ägnar sig åt så mycket olika saker att deras förläggare får jaga dem för nytt material. Strömquist medverkade till exempel länge i P3:s satirprogram Tankesmedjan och gör idag den egna podcasten ”En varg söker sin pod” tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Våren 2015 publicerades ”Kära Liv och Caroline”, en bok med frågor från lyssnarna och svar från Liv och Caroline.
Länge räknades det som en feministisk handling bara att vara tjej och teckna serier. Så är det inte längre. Men det är fortfarande en politisk gärning att teckna album som Liv Strömquist gör – berättelser med kvinnan som subjekt.
Vi ställde några frågor till Liv:
Varifrån kom du när du började teckna serier? Berätta kort om din bakgrund?
Har alltid ritat serier, men började göra ett eget fanzine när jag var 23 år gammal, på grund av att min lägenhetskompis gjorde ett fanzine. Har annars läst statsvetenskap och sociologi på universitetet, och även gått en skrivarlinje.
Vilken ingång hade du till serietecknandet? Varför serier?
Har sedan tonåren varit intresserad av alternativkultur, typ punk, undergroundserier osv. Blev inspirerad av Riot Grrl rörelsen i USA, do it yourself-attityden, att man inte behöver vara så duktig, och tydligheten i sina politiska åsikter. Jag tänker att jag ritar serier för att jag inte orkar lära mig ett instrument, annars kanske jag hade haft ett punkband.
Vad driver dig? Motiverar dig? Varför?
Jag tror att det är för att jag tycker att det är så kul att göra serier. Jag är alltid mycket lycklig när jag ritar serier-
Vad tänker du på när du hör uttrycket ”politisk bild”? Varför?
En bild som säger eller vill något politiskt.
Vilken är din favoritutvecklingsroman (eller film, även i serieform etc)? Varför?
Suzanne Bröggers ”Creme Fraiche” är en av mina favoritböcker, för det är så rolig och självtillåtande. Jag älskar Suzanne.
Färg eller svartvitt?
Både och, fast kanske helst svartvitt.
Favorit verktyg när du tecknar?
Vanlig tuschpenna! O.2 eller 0.3 stifttjocklek, märke spelar ingen roll.
Isprinsessan, screentryck