Design: Johnny Chang.

Bokrelease av publikation År 2

Publikationen sammanställer år två av projektet och utgår från arbeten av Grafikens Hus residenskonstnärer Johnny Chang och Afrang Nordlöf Malekian, samt yasmine eid-sabbagh på Arab Image Foundation. De diskuterar på olika sätt ”gatherings” i form av organisering snarare än insamling. En fråga som publikationens medverkande tar upp är faktumet att en samling alltid riskerar att markera frånvaron av något. Spöken som koncept, för att tala om att arkiv och samlingar exkluderar, pekar på hur dessa strukturer och system skriver egna berättelser och där frånvaron gör sig närvarande.

Under releasen blir det ett samtal som kommer att kretsa kring villkor för förvärv och omsorg i arkiv och samlingar, benämningar och kategoriseringar, samt vad det innebär att en samling är frånvarande, men som gör anspråk på att finnas. Det kommer även att ställas frågan om, och hur, kulturorganisationer med arkiv och samlingar kan utgöra stödsystem i tider av instabilitet och kris.

Medverkande: Afrang Nordlöf Malekian, Johnny Chang, yasmine eid-sabbagh och Anneli Bäckman. Introduktion av Magnus Ericson (Iaspis). Moderering: Macarena Dusant (Grafikens hus).

Bokreleasen är ett samarbete mellan Grafikens Hus och IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form. 

  • Datum: måndag 16 september 2024
  • Tid: 17:30–19:30
  • Plats: IASPIS/Konstnärsnämnden + online
  • Adress: Maria Skolgata 83, Stockholm
  • Språk: Engelska
  • Fri entré, ingen föranmälan
  • Var med online: https://us02web.zoom.us/j/84837370533

Välkomna!

Anneli Bäckman är curator, baserad i Staare (Östersund) där hon nyligen har börjat arbeta med Gaaltije Saemien Museume, ett museum med rötter i södra Saepmie. Ett ämne som hon nu utforskar är relationen till olika samlingar som speglar sydsamisk historia, eftersom museet inte har någon egen samling. Sedan 2012 arbetar hon som curator på Botkyrka konsthall.

Johnny Chang är en tvärdisciplinär och oberoende designer, konstnär och forskare baserad i Stockholm. Hans praktik är inriktad på diskursiva processer för meningsskapande inom visuell och materiell kultur i relation till socialhistoriska förhållanden. Hans konstnärliga undersökande behandlar frågor om omsorg, tillgång och taktik för att samla, lyssna på och centrera kunskaper som kommer från diasporaliminalitet, samhällshistorier och sociala rörelsearkiv.

yasmine eid-sabbagh är konstnär och forskare. Hennes praktik fokuserar på att utforska potentialen hos mänsklig handling genom att engagera sig i experimentella, kollektiva arbetsprocesser som utgår från fotografi. Dessa inkluderar (mot)arkiveringsmetoder såsom förhandlingen kring ett potentiellt digitalt arkiv (åter)sammansatt i samarbete med invånarna i Burj al-Shamali, ett palestinskt flyktingläger nära Tyr i Libanon. Hon är medlem i Arab Image Foundation, en praktikerledd arkivinstitution.

Afrang Nordlöf Malekian är konstnär och arbetar med historiens obemärkta skapare och tar historia i bruk som en form av dokumentation och strävan som kräver osannolika och omöjliga framtider. Hans arbete undersöker hur narrativ och hierarkier ständigt försvinner, återuppstår och förskjuts på de mest oväntade sätt. Som konstnär har han ställt ut på olika platser och har även kurerat utställningar och program som en del av det nomadiska film- och kulturprojektet noncitizen.

*

Macarena Dusant är curator och processledare för projektet Samlande tankar/Collecting Thoughts på Grafikens Hus samt redaktör för publikationen. Magnus Ericson är Programansvarig form på IASPIS och leder programmet inom design, hantverk, arkitektur, rumslig och urban praktik.